26 באוגוסט 2014

הגודל כן קובע !!!

או מתי הופך המתווך להיות בעל עניין אישי בנכס או מתבקש לשווק?

כלל ידוע הוא כי מתווך מקבל אחוזים מעסקה.

המדובר בכלל פשוט אשר יש כדאיות למתווך למכור את הנכס במחיר הגבוה ביותר שניתן.

אולם, מה קורה, אם למתווך מוצע חלק מהשווי ולא אחוזים ?

במקרה מעניין שנדון בבית המשפט המחוזי בנצרת א 4532-02/12 תוגלילי נכסים בע"מ נ' יעקב טסלר,  למתווך הוצע לשווק נכס בעייתי, כאשר כל שקל מעל סף לימיט מסויים יהא של המתווך .

האם בעניין זה חובה על המתווך לגלות את העניין ללקוח שלו ?

מתווך מקבל אחוזים מעסקה. המדובר בכלל פשוט אשר יש כדאיות למתווך למכור את הנכס במחיר הגבוה ביותר שניתן.
אולם, מה קורה, אם למתווך מוצע חלק מהשווי ולא אחוזים ?

בהסכם שבין הצדדים  נקבע

"למען הסר ספק סוכם שכל סכום שהנכס יימכר מעל לסך של 1,200,000 ₪ ישולם לחברת הורוויץ נכסים". כן הוסכם, כי מסכום זה לא תשולם למתווך  שום עמלה.

בנסיבות העניין קובע בית המשפט הנכבד בין מכוחו של חוק המתווכים במקרקעין ובין מכוחה של חובת תום הלב הכללית – היתה מוטלת על המתווך חובה למסור לתובעת כל מידע מהותי שנגע לעסקה, בין היתר גם את עניינו האישי.

הבטחת חלק מהתמורה המשולמת בגין הנכס למתווך - וככל שהתמורה תגדל, כן יגדל חלקו בה- הופכת אותו לבעל אינטרס ברור ומהותי בכריתתו של חוזה המכר ובתנאיו.

בית המשפט מדגיש  כפי שפתחתי ואמרתי לעיל, כי ניגוד אינטרסים מסוים קיים בפעילות התיווך מעצם טבעה. למתווך, ששכרו נגזר מהתמורה המשולמת בגין העסקה בה תווך, לעולם אינטרס בקיומה של העסקה ואף בגובה התמורה המשולמת בגדרה.

על כן, בחובת הגילוי החלה על המתווך אין הכוונה לקיומו של "עניין אישי" המתבטא בגביית דמי תיווך מקובלים בגובה 2% משווי העסקה, אלא בקיומו של עניין מהותי בקיומה של העסקה, נוכח הנתח הנכבד – כ-20% – מהתמורה החוזית שהובטח לו.

לכן, הגודל של העמלה  כן קובע .

לפרטים נוספים, עו"ד איל רוזין 03-6953545

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה